Duurzaam wonen

De woningen van Buitengewoon Bajonet worden met de modernste technieken gebouwd en beschikken over de meest duurzame systemen. Met zonnepanelen op het dak, drie-dubbel isolatieglas en een warmtepomp is het modern wonen in een klassiek jasje.

'Buitengewoon duurzaam met de modernste technieken.'

Daarnaast zijn alle woningen gasloos en worden ze verwarmd door een warmtepomp. De ventilatie is geregeld door een warmteterugwinsysteem en alle woningen zijn voorzien van zonnepanelen en een groen dak op de bergingen. Helemaal van deze tijd dus én zelfs al op de tijd vooruit!

 

Bewuste bewoners

De bovengenoemde installaties en technieken vragen extra aandacht van bewoners om goed te kunnen functioneren. Duurzaam wonen vraagt om verantwoorde en bewuste bewoners. Goed om te weten:

Vloerverwarming

De vloerverwarming is een “traagsysteem”, dus wanneer u de ruimte op een bepaald moment wilt verwarmen is het van belang deze vroegtijdig in te stellen. Ook het aanpassen van de temperatuur kan niet te kort op elkaar plaatsvinden omdat het systeem langzaam reageert. Het is van belang het aantal instelmomenten te beperken tot dag/nacht instelling of met tussenpauze van minimaal 3 uur.

Afwerking

De vloerbedekking/-afwerking moet goed warmte doorlaten. De thermische weerstand van de totale opbouw van de vloerafwerking moet lager zijn dan 0,09 m2K/W. Je kunt het best kiezen voor dunne vloerafwerking zoals linoleum, dun laminaat met specifieke ondervloer, dun tapijt enzovoorts. Een vloerenspecialist weet precies wat een slimme keuze is.

 

Warm water

Warm tapwater wordt met behulp van de buitenlucht verwarmd en indien nodig elektrisch bijverwarmd. Het gebruik is niet onbeperkt. Zo kan het douchen niet langer dan zo’n 40 minuten achter elkaar plaatsvinden. Het voorraadvat heeft hierna ongeveer 2 uur nodig om weer voldoende water te kunnen leveren. De douchekop is waterbesparend om langer te kunnen douchen en zuinig met het warme water om te gaan.

Ventilatie

Het ventilatiesysteem levert verse lucht en zorgt voor afzuiging. Dit wordt automatisch geregeld met vooraf instelbare tijdafstelling.

Elektriciteitsverbruik

Zoals uit het bovenstaande blijkt verbruiken diverse elektrische onderdelen op hetzelfde moment stroom. Dit kan in combinatie met sommige elektrische toestellen tot piekmomenten leiden waarin veel stroom wordt afgenomen.

Daarom is iedere woning standaard voorzien van een zwaardere aansluiting met 3 x 35 ampère in plaats van de standaard 3 x 25 ampère. Dit brengt hogere vaste kosten voor elektriciteit met zich mee van ongeveer € 50,-per maand.

Indien de installaties en energiezuinige huishoudelijke apparatuur optimaal gebruikt worden, is een standaard aansluiting met het standaardtarief ook mogelijk. Omzetting is achteraf door bewoner zelf aan te aanvragen bij Stedin.